Felmérés

Első lépés minden esetben a felmérés. A felmérés során a legfontosab dolgok amire kell figyelnünk.

  • A gyep minősége valamint annak egyenletessége , hogy ne legyenek nagyobb gödrök és nagyobb akadályok a robotfűnyíró útjában. Ne legyenek a területen lehullot gallyak és egyéb lehullott termések.
  • A következő lépésben a kert tagoltságát kell szemügyre venni, hogy mekkora az adott terület amit a robotfűnyírónak meg kell tennie naponta ezzel elérve a kívánt minőséget. Majd a kert tagoltsága következik az egyik legfontosab szempont hisz a határoló vezetéknének minden akadályt amit nem tud kikerülni vagy felfutni rá azt körül kell keríteni , hogy a robot ne ütközzön hanem megálljon az akadály előtt és más felé vegye az irányt.
  • Harmadik lépésben a gyep széle kerül a figyelmünk központjába. Ha a robotfűnyíró fel tud futni a szélére akkor ez a legjobb megoldás mert a jövőben nem kell foglalkozni szegélyvágással mert a robotfűnyíró igy el tudja végezni azt is. Abban az esetben amikor a gyep szélén magasabb perem található itt mindenképp úgy kell elhelyezni a határóló vezetéket, hogy még az ütközés előtt biztonságosan megálljon a robot és új irányban induljon el. Ebben az esetben a jovőben szükség lesz a rendszeres szegélyvágásra.
  • Nem szabad kihagynunk az öntöző rendszerek átvizsgálását  mint az elhelyezet locsoló fejek mint annak működési idelyét sem mert a robotfűnyíró nem mehet az öntözéssel egyszerre ezzel elkerülve az esetleges beázást valamint a robot fennakadását a locsolófejben. Ezért mindenképp össze kell hangolnunk a robot aktív nyírási idelyét az öntözőrendszerrel.
  • A dokkoló helyének pontos megállapítása ahonnan megfelelően el tud indulni az útjára és ahol a megfelelő ki és beérkezésre alkalmas a gyep adot területe. Ezt mindenképp az adott kerthez alakítjuk ki! Valamint az előző mondatogban emeltük ki mekkora figyelmet kell szentelni arra ,hogy a dokkoló nem kaphat közvetlen vizet!
  • Végül megállapítjuk hova érdemes tenni a visszavezető szálat melyet a robotfűnyíró amikor merülni kezed a kert minden apró zugából megtalálja ezt a vissszavezető szálat és a vezeték mellet haladva visszatérjen a dokkolóba ahol egy tőltés után újra visszamehet és folytatja ott a munkát ahol befejezte.
  • Ezen adatok birtokában ki tudjuk ajánlani a területre megfelő robotfűnyírót és a hozzá tartozó telepítőkészletet égy pontos árajánlatot.
Rossz minőségű gyep gödrökkel.
Tagolt gyepfelület
Emelt szegély
Ráfutathatós szegély
Dokkoló elhelyezés a kertben

Telepítés

A telepítés első lépéseként a már jól átgondolt helyre helyezzük majd a telepítőkábellel elindulunk valamelyik irányban. Három féle képpen történhet a telepítés, telepítőgéppel amit csak nagy és egyenes felületekre használunk, a következő ahogy a képen is látszik a határoló vezetéket egy speciálisan erre alkalmas műanyag szöggel a gyep felületén végigfeszítve 50cm-enként leütjük.

Előnye ,hogy a munkafolyamat gyorsabban elkészül viszont a vesztőszál nem vagy csak nagyon nehzezen tűnik és háziállat esetén könnyen kikaparható. A harmadik verzió , hogy egy tagoltabb kertnél egy speciális ásó segítségével 7cm mélyre beásunk és kialakított vékony kis csíkba helyezzük a kábelt, mi ezt a megoldást szeretjük és alkalmazzuk is szinte minden esetben.

Szóval elindulunk egy irányban a vezetőszállal figyelve a szélekre és a  megkerülendő fix tárgyakra (fákra , bokrokra ) vagy épp szigegtcsoportokra. Miután körbeér a vezetőszál és visszaérkezünk a dokkolóhoz végeztünk a határoló vezetékkel.

Ami még szükséges az a visszavezető szál lehelyezése , hogy a robotfűnyíró ha merülni kezd megtalálja a robot és el tudjon menni a visszavezető szál mentén a dokkolóba tölteni.

 

 

 

 

 

Vezetőszál

Beállítás

        Mitán végeztünk a telepítéssel a dokkoló bekötése következik, itt bekötjük a határolóvezetéket és veszetőszálat a dokkolóba majd majd jöhet az első teszt és az adaptert bedugjuk a konektorba. Amennyiben a dokkoló-ban lévő led színe zöld ebben az esetben a telepítís hibátlan volt behelyezzük a robotfűnyírót a dokkolóba.

          Első lépésként bekapcsoljuk a robotfűnyírót és beütjük a négy jegyű PIN kódot. Mi mi minden robot kiszállítás előtt feltöltünk és frissítjük a szoftvert ezért nekünk a helyszínen  pár perc után el is indíthatjuk első útjára a robot az alapbeállítások után.

         Természetesen minden terület más és más Így mindíg megvárjuk még a robot nagyjából körbejárja a terülelet figyelve a kritikus részekre, gondolunk itt benyúló csücskölre vagy szűk átjárókra, szigetcsoportokra és a lehetséges akadályokra.

        Amennyiben a megfigyelésünk során bárhol fennakadást észlelünk azonnal tudjuk koregálni a helyszínen és tovább tudjuk tesztelni a robotfűnyírót. Ha végleg mindent rendben találunk megmutatjuk a tulajdonosoknak a legfontosabb dolgokat amire figyelni kell és átadjuk a szükséges dokumentumoka a számlát és a garanciafüzetet ezzel is boldog perceket okozva az új robotfűnyíró tulajdonosnak.